BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

PENGIKUT SAYA

Wednesday, May 11, 2011

sape nak gy matrix jom bace :)

assalamualaikum :) hey hey . entry kali ni ak nak kongsi pengalaman bekas pelajar matrix :) ak share dari org la :) copy sket :) jum bace ;D



mmg life kat matrik sgt best. Walaupon time bljr tu rasa bile la nak habis, tpi bila dah hbis tu, moment kat matrik serius pling best. tnye kwn2 pon time matrik mmg pling best. huhu...yg cadar tu bukan beli kat matrik, tp dpt free...tapi tak lawa. HAHAHA...

Nak amek medic, depends pada university dan depends pada graf tahun tu. Time sy, CGPA 3.8 dah bole dpt medic kat UnImas, UPM taun lepas tu, cgpa 3.8 ada yg dpt medic kat UiTM. Klu kat UKM, UM mybe kena 3.9 - 4 flat la. Tapi jgn risau, tak susah bljr kat matrik ni. CUma kena rajin. Pastu klu dpt 3.6 ke, 3.7 tu bole apply medic kat Indon. Tajaan mara ke. Kena rajin cari la.

Time sy dulu, koko tu mmg wajib. Tp satu sem jela. Dan depends dpt yg mane. Kat sana kelas panggil praktikum. So mmg dah decide oleh pihak matrik, praktikum mane yg akan dpt koko kawad, sukan, seni. Tapi jujur, koko diorg tak pack pon. Pling pack pon mybe kawad sbb sminggu sekali kena ada latihan kawad. Tapi kat matrik tak perlu aktif kolej. Tak bnyk aktiviti pon kat matrik tu. Dan tiada paksaan utk join

Peraturan agak ketat. Sabtu ahad jek boleh keluar matrik. Dari segi peraturan, yes matrik mmg agak ketat. Sengal sebenarnya. mencik!. HAha

Jadual kat matrik sgt pack. Kalau amek sains, average pukul 8 sampai 4 petang. Rehat pon 2-3 jam jek. Pastu bnyk tutorial. 

Handphone & Laptop?? semestinya. nak bawak ipad pon bole...HAHA

Kelas pngil praktikum. Tapi time kuliah, akan ada beberapa praktikum. DUduk cam kat kuliah unversiti tu. 

tak de yuran bulanan. byr tiap sem terus. RM 400 lebih kot. pastu dpt biasiswa setiap sem. Time sy dpt Rm1000, skrg RM1500 ..

kat matrik tak pakai baju batik pon. baju seragam pon tak de ..huhu

kat matrik guna buku rujukan .. buku rujukan beli kat matrik bole. atau pinjam dari sape2 yg penah masuk matrik. Kat kedai buku kat luar mmg tak de jual buku rujukan matrik. yg ada pon stpm. Bole guna, tp sylibus lain sikit

kat matrik takde guna  buku teks tau ! cara belajar paling senang,  fotostet slide dari lecturer, atau salin sendiri.

unit beruniform baju tu di sediakan. tok sah rajin nak bwk..

satu bilik 4 org. bilik agar besar. Bukan katil double daker yer..tapi, katil bujang tuuu..

cadar disediakan. tp nak bwk sendiri pon bole. sukehati nak bwk cadar gmbr katun, bunga, pooh, sin chan...otomen ker, pape je lah...tak kisah pun.. 

kalau ikutkan , sebenarnya  tak bole bwk brng elektrik. Tapi ada jek org bwk. TIme dftar nnti tak yah la bwk. Dah otai sikit kat matrik tu baru bwk. Jug elektrik, iron tu disediakan kat kolej

tudung bawal bole je  pakai. Tapi shawl tak pasti, tapi tak yah la mengada-ngada nak pakai pelik-pelik..gi matrik nak belajar,bukannya nak berfesyen... wakaka

laptop?? tak perlu. tak bnyk asignment nak guna laptop pon. Tapi mane tau, tak leh hidup tanpa laptop, fb, blog. haha. Tp time dftr pon better tak yah bwk laptop dulu.

asignment depend. klu math, subjek sains...bnyk tutorial. Kalau english, bnyk group discussion. Kena present

exam plak  mcm exam biasa la. lebih kurang mcm spm kot format. kat matrik xde prep ..bebas nak belajar ke tak nak

ada water cooler, water heater..don't worry.

bilik air kongsi ramai2 yea. even kat u pon kongsi ramai2..

sukehati nak pegi masjid ke tak. Tapi dekat jek kan. SO better pegi. 

bilik tidur time sy dulu bergantung time daftar. Agak2 mcm nak satu bilik dengan geng2....so time daftar tu beratur dekat2....

kat dalam bilik kuliah ade air-cond, so tak leh la nak bagi alasan panas, or wut so eva utk ponteng kuliah..huhuu

bwk kalkutor saintifik tu....wifi time sy dulu tak de. skrg org kata dah ada, tak sure. time dftar jgn bwk dulu laptop..dah lama sikit kat matrik baru bawak. 

pointer tak dipengaruhi guru. Tak yah nak bodek2 cikgu. tak dpt...haha. Tapi tiap sem ada test2..so ada mark utk test tu. dlm 20 % kot. tak ingat. yang lain 10 % kedatangan kot (pon tak ingat), 70 % final exam. Tapi mcm tu la division nyer

ha ah...kena pakai kasut hitam. Tapi pompuan ada jek bawak yg kasut tak hitam. Janji kasut tu ada cover. pakai la stokin ape kaler ape pon. Tak de keje cikgu kat sana nak check stokin student. Haha...

kalau ada motor & dh ade lesen pon, jangan lah bawak motor sendiri ... huhu.. kad pengenalan jgn lupa bawak sbb sangat penting.. *cewahh*

kat sana, jangan menggedik nak cari awex /pakwe...belajar je.. kat uni nnti la nak kapel2 pon... *tak galakkan ok*

kena tendang kalau result teruk sgt2..bukan tiap2 bulan. akhir sem. tapi tu pon klu result mmg terok sgt. CGP 2.0 lebih gitu. Tp tak ramai pon. Kalau ada pon 1,2 org jek kot. 

kat matrik ni kena rajin, bersaing hebat dgn student2 lain..sbb most student kat situ result SPM sampai 8A, 9A, 10A . Tapi tak yah risau, boleh selagi rajin usaha, tawakal. Dulu sy spm pon dpt 5A jek. tp Alhamdulillah, time matrik still CGPA dpt 3.8 lebih. 

Jgn fikir sgt org cakap yg matrik ni susah. Kdng2 pendapat negative org lain tu yg menyebabkan kita down, tp hakikatnya benda tu tak la susah mane. Think positive ok. jangan dengar cakap orang.. kalau asyik fikir susah je, tak ke mana lah jawabnya

                                                                                                                 xoxo, YANIE :)

Sunday, May 8, 2011

D O W N :(

tbe2 rase DOWN :( bakpe ? sob sob :( mende perasaan awok , awok n awok kalau ade org jatuhkan semangat awok ? gne rase ? pulok tuu member2 diri ? owoss la , ak nok gy blajo nim . wi la semangat sket ke ak . ni nok jatuhkan . ak . uh ! first , ble member kbo gnie "elehh yanie , nawok ah alu mu gy dinu mu dok main dok galok " double F mu . mu dok ahu mu duk sypp dkyohh nok kbo g2 ke ak . ak tahu nawaitu ak gne . mu syp ! second , ble member kbo gnie " yanie orang cerdek laen dkpe bleh gy ane2 " ak dok wahi kene PERLI g2 ! tlgg ah . dh rezeki ak nok wk gne . bkpe yg g2 sgt . owosss la . down molek ase tau dop . byok agy ah pi ak mls nok care ngt ikt panda mu belake ah beso doh :( kadang wase aty pun jady gne ork . g2 ah . emmm . k . byebye , pen-off

Saturday, May 7, 2011

M A S E D E P A N :)

assalamualaikum :) kli ni entry nop cter pasal mase depan ak :) kadang2 keliru dengan keputusan ak sendiri sme ade aku buad keputusan yg betul ataupun dop . yela , keputusan ak bukan la bagus sangat mcm korang sume kan . tapi alhamdulillah , rezeki tu ade . first , ak ditawarkan pegy ke KOLEJ POLY TECH MARA di cheras course akaun . second , ak dapat gy MATRIX di perlis dalam bahagian akaun jugak . third , ak dapat gy UITM kat dungun bhagian pngurusan pelancongan . okey , serious , ak un sebenonye keliru agy ngn minat ak . ak un dlu ade janjy ngn seseorang yg i want to be NURSE . tpi mybe tade rezeki utk ke arah tuuu . lagy pun , ak ase susoh nop bawak ble ak blajar nnty . dear , i'm soryy okey . okey , smbung balek . mybe ak lbih ke arah akaun2 . so , ble pkir2 balek . dgn keputusan ak yg baik ke arah akaun better ak teruskan belajar dengan akaun . mne tau rezeki ak aku ke arah tuu . insyallah . 1 je masalah ak sekarang bile ak blajo kat matrix ak berjauhan ngn family ak .bkn masalah mnje ke ape ke . ntah lah , pape un doakan ak yg terbaek okeyyy . insyalaah kejayaan tu milik ak , amin ~ .utk dea , terimekaseh bagy semangat kat ak . insyallah juga jnjy2 kite akn terlaksane :) okeyy . byebye . pen-off .
                                                                                                                                   xoxo , yanie :)

Wednesday, May 4, 2011

R I N D U awok :'(

hey hey :) entry yg ni ak nop cter psl ak ngn 'dye' je  tak suke ? okeyy , sile berambus . awop2 , awop ingt dop ary ni ary mnde ? ary ni genap SETAHUN kite putus tau dop . awop2 , awop sedeh dop ? dop ? dakpe , sy sdeh :(  awop rndu sy dop ? dop ? dakpe  sy rndu awop :( awop rase dop mcm sy rase skrg eh? dop ? dakpe , sy rase . awop , sumpah , rindu gile nop bersame ngn awop balek . 3 tahun , bkn mase yg singkat bersme awop :( sy tahu banyok salah sy , bkn banyok tapi SEMUA slh sy. RITE ? klau dop sbb sy mnde ni dop akn jady . kalau dop sbb sy kite dop kan putus op op ? semalam chat ngn awop , serius , sedeh gile . ayat awop banyok maksud mendalam . dakpe , sy paham . awaop bagi lagu kat sy malam tu . sy dengar . sy paham betul2 maksud dea .*crying* . awop, boleh sy nak awop balek ? *crying* :'( sy tahu untuk kite bersame tu perkare plg mustahil yg akan jadi dalam hidup awop lagi kan ? awop , ingt lagi name ni ALISYA ? awop ngn sy je tahu kan ? HEHEHE :) (fake smile) sy rindu semue pasal awop :'( byok sy nop cter tapi kalau sy ingt balek sy sdehh woo . tu je lah kot mnde yg boleh sy kbo . awop tau sy dop kuat mcm awop :(


     ENRIQUE IGLESIAS - WHY NOT ME


                                                 xoxo , yanie :(

Tuesday, May 3, 2011

S U N Y I :(



hey hey , hurmmm . napok tajuk ats tuu ? dok napok sudohh . duk sypp . ak nop cter ehhh . hurmm , sejak2 ni ak rase sunyi sgt2 . yela , sejak2 tadop pkwe ni . lme doh op tadop pkwe . bijok bak ah . tyme mok bgy greenlight tamo couple plok . doh tadok org nok :( sob sob . okeyy ak tipu . HAHAHA . bkn tadok org nok . pi dok ahu ah msih mnnty seseorg . hoho . sdeh op ? tapi tu lah hakikatnye :) kadang2 mai nyetok nok rase disayangi , menyayangi . pi g2 ah .ak rndu gle kat dea :'( lpekan jela sume :) mlekan hidup baru . bkn ak xmboh org yg nok kat ak tuu . pi klu ak tmer kalu aty dok ase mnde2 wak npe gop op ? so , better ak anggap kawan je :) alhamdulillah , mslah ak makin lame makin surut . masih ade kwn2 ak yg syg kat ak . tengsss :) okeyy , balek pade story tdy ak ade bce 1 entry kwn ak . pehhh , tersentak weyyy . antre cinte si dia dan cnte ALLAH :) subhanallah , tbe2 ak terfikir . tpi ye lah kan ak pun manusia biase tak lari dari slh . ak pun byk kekurangn . smoge ALLAH buke pintu hati ak . AMIN :) tiade CINTA seindah CINTA ALLAH :)  okeyy , byebye . pen-off .



Monday, May 2, 2011

assalamualaikum :)

hey hey , okeyy ade story ary nim ak nop cter . sblum 2 ak nop kbo ak ase down gle2 . first , sbb ak kene khenat . ade someone buat fb atas nme ak n menjatuhkan maruah ak . syabas beb ! tahniah sbb buat mcm tu kat ak . walaupun ak tahu spe budop tu , lagy un budop tu ngku sndri kat ak yg dea buat ak mls nak ambik port sgt . tuhan kan ade , bia je la DIA yg balas :) yg buat budak perempuan , fuhh ! ckp psl tuhan bagai ngn ak . alahai , dah buad mcm tu kat org tak takut tuhan  ke der ? dah la , stakat nak buat mcm tu kat org tak pkr ke ble org tu buat mnde yg sme kat kau sayangg ? jahat tak patut kan kau beb . oke , ni first time ak rase ak benci gle tahap cipan kat org . org tu kau la bangang ! okeyy , after ak dah gaduh2 ngn minah ni , then dea tahu ak ade rapat ngn sorang laki budak sekolah dea . dea un msj ah kawan ak . perhh ! ayt tak boleh bla doo . dea siap maen2 nme ALLAH bagai lagy . berbeli2 pulak tu minah ni cakap . then , nak tahu kwn ak tu ckp ape . "xyah maen sumpah2 , mkn dri ekgy . ak kwn baek dea . ak tahu dea gane . harap2 Allah ampunkan dose mu tu sblum terlmbat , kiamat pun dekat doh . harap2 mu sempat bertaubat " ambek nop ! geng ak balas g2 ke puan tu . dokek dop beb ? tu lah nop jatuhkan maruah ak agy . 






okeyyy , ni kawan ak . kawan dunie akhirat ak ! tengsss beb sbb byok tlg ynie . sbb ade mse susoh sng yanie . smpai bekap ynie g2 . sumpah terharu ! nde2 un yanie akn tlg mse areh susoh pahni okeyyy . gua sayang sme lu beb . ♥ 




terimekaseh gop ke kwn ak hok ni sorg sbb tlg padam kan fb yang khianat tuu .mintk maaf byok ah sbb byok wak skt aty que lme ni , phtu tlg plok yanie g2 . mekaseh , mekaseh , mekaseh . okeyyy . frends 4 ever !


okeyyy , 2 je kot nop cter . ase aman sket ble lepas gni . nde2 un mekaseh byokk deh  . mse yanie susoh ade org tlg . ekgy ble org susoh ynie tlg eh eh . okeyyy , byebye . pen-off .