BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

PENGIKUT SAYA

Wednesday, May 11, 2011

sape nak gy matrix jom bace :)

assalamualaikum :) hey hey . entry kali ni ak nak kongsi pengalaman bekas pelajar matrix :) ak share dari org la :) copy sket :) jum bace ;D



mmg life kat matrik sgt best. Walaupon time bljr tu rasa bile la nak habis, tpi bila dah hbis tu, moment kat matrik serius pling best. tnye kwn2 pon time matrik mmg pling best. huhu...yg cadar tu bukan beli kat matrik, tp dpt free...tapi tak lawa. HAHAHA...

Nak amek medic, depends pada university dan depends pada graf tahun tu. Time sy, CGPA 3.8 dah bole dpt medic kat UnImas, UPM taun lepas tu, cgpa 3.8 ada yg dpt medic kat UiTM. Klu kat UKM, UM mybe kena 3.9 - 4 flat la. Tapi jgn risau, tak susah bljr kat matrik ni. CUma kena rajin. Pastu klu dpt 3.6 ke, 3.7 tu bole apply medic kat Indon. Tajaan mara ke. Kena rajin cari la.

Time sy dulu, koko tu mmg wajib. Tp satu sem jela. Dan depends dpt yg mane. Kat sana kelas panggil praktikum. So mmg dah decide oleh pihak matrik, praktikum mane yg akan dpt koko kawad, sukan, seni. Tapi jujur, koko diorg tak pack pon. Pling pack pon mybe kawad sbb sminggu sekali kena ada latihan kawad. Tapi kat matrik tak perlu aktif kolej. Tak bnyk aktiviti pon kat matrik tu. Dan tiada paksaan utk join

Peraturan agak ketat. Sabtu ahad jek boleh keluar matrik. Dari segi peraturan, yes matrik mmg agak ketat. Sengal sebenarnya. mencik!. HAha

Jadual kat matrik sgt pack. Kalau amek sains, average pukul 8 sampai 4 petang. Rehat pon 2-3 jam jek. Pastu bnyk tutorial. 

Handphone & Laptop?? semestinya. nak bawak ipad pon bole...HAHA

Kelas pngil praktikum. Tapi time kuliah, akan ada beberapa praktikum. DUduk cam kat kuliah unversiti tu. 

tak de yuran bulanan. byr tiap sem terus. RM 400 lebih kot. pastu dpt biasiswa setiap sem. Time sy dpt Rm1000, skrg RM1500 ..

kat matrik tak pakai baju batik pon. baju seragam pon tak de ..huhu

kat matrik guna buku rujukan .. buku rujukan beli kat matrik bole. atau pinjam dari sape2 yg penah masuk matrik. Kat kedai buku kat luar mmg tak de jual buku rujukan matrik. yg ada pon stpm. Bole guna, tp sylibus lain sikit

kat matrik takde guna  buku teks tau ! cara belajar paling senang,  fotostet slide dari lecturer, atau salin sendiri.

unit beruniform baju tu di sediakan. tok sah rajin nak bwk..

satu bilik 4 org. bilik agar besar. Bukan katil double daker yer..tapi, katil bujang tuuu..

cadar disediakan. tp nak bwk sendiri pon bole. sukehati nak bwk cadar gmbr katun, bunga, pooh, sin chan...otomen ker, pape je lah...tak kisah pun.. 

kalau ikutkan , sebenarnya  tak bole bwk brng elektrik. Tapi ada jek org bwk. TIme dftar nnti tak yah la bwk. Dah otai sikit kat matrik tu baru bwk. Jug elektrik, iron tu disediakan kat kolej

tudung bawal bole je  pakai. Tapi shawl tak pasti, tapi tak yah la mengada-ngada nak pakai pelik-pelik..gi matrik nak belajar,bukannya nak berfesyen... wakaka

laptop?? tak perlu. tak bnyk asignment nak guna laptop pon. Tapi mane tau, tak leh hidup tanpa laptop, fb, blog. haha. Tp time dftr pon better tak yah bwk laptop dulu.

asignment depend. klu math, subjek sains...bnyk tutorial. Kalau english, bnyk group discussion. Kena present

exam plak  mcm exam biasa la. lebih kurang mcm spm kot format. kat matrik xde prep ..bebas nak belajar ke tak nak

ada water cooler, water heater..don't worry.

bilik air kongsi ramai2 yea. even kat u pon kongsi ramai2..

sukehati nak pegi masjid ke tak. Tapi dekat jek kan. SO better pegi. 

bilik tidur time sy dulu bergantung time daftar. Agak2 mcm nak satu bilik dengan geng2....so time daftar tu beratur dekat2....

kat dalam bilik kuliah ade air-cond, so tak leh la nak bagi alasan panas, or wut so eva utk ponteng kuliah..huhuu

bwk kalkutor saintifik tu....wifi time sy dulu tak de. skrg org kata dah ada, tak sure. time dftar jgn bwk dulu laptop..dah lama sikit kat matrik baru bawak. 

pointer tak dipengaruhi guru. Tak yah nak bodek2 cikgu. tak dpt...haha. Tapi tiap sem ada test2..so ada mark utk test tu. dlm 20 % kot. tak ingat. yang lain 10 % kedatangan kot (pon tak ingat), 70 % final exam. Tapi mcm tu la division nyer

ha ah...kena pakai kasut hitam. Tapi pompuan ada jek bawak yg kasut tak hitam. Janji kasut tu ada cover. pakai la stokin ape kaler ape pon. Tak de keje cikgu kat sana nak check stokin student. Haha...

kalau ada motor & dh ade lesen pon, jangan lah bawak motor sendiri ... huhu.. kad pengenalan jgn lupa bawak sbb sangat penting.. *cewahh*

kat sana, jangan menggedik nak cari awex /pakwe...belajar je.. kat uni nnti la nak kapel2 pon... *tak galakkan ok*

kena tendang kalau result teruk sgt2..bukan tiap2 bulan. akhir sem. tapi tu pon klu result mmg terok sgt. CGP 2.0 lebih gitu. Tp tak ramai pon. Kalau ada pon 1,2 org jek kot. 

kat matrik ni kena rajin, bersaing hebat dgn student2 lain..sbb most student kat situ result SPM sampai 8A, 9A, 10A . Tapi tak yah risau, boleh selagi rajin usaha, tawakal. Dulu sy spm pon dpt 5A jek. tp Alhamdulillah, time matrik still CGPA dpt 3.8 lebih. 

Jgn fikir sgt org cakap yg matrik ni susah. Kdng2 pendapat negative org lain tu yg menyebabkan kita down, tp hakikatnya benda tu tak la susah mane. Think positive ok. jangan dengar cakap orang.. kalau asyik fikir susah je, tak ke mana lah jawabnya

                                                                                                                 xoxo, YANIE :)

0 comments: